Titel: Storjägare. Håkan på Anderberget.

Meddelare: Torpare, jägare Karl Karlsson Mård  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Anderberget, Sillre

Det var en som hette Fredrik och Håka, som gjorde sällskap till Sundsvall - dom skulle dit och hämta var sitt matlass, men så började dom att supa. Och söp sig fulla. Och då en Fredrik vaknade på morgonen, så var han nog utan pängar, för då var han frånstulen plånboken. Och han blev ängslig till mods genom det där. Men Håka ville att dom skulle supa andra dagen också tills på kvällen, då Håka skulle återställa pängarna. På kvällen gick dom nog till stadskyrkan och Håka blåste i nyckelhålet så att porten gick upp. Håka skulle gå först av dom och Fredrik skulle gå efter, men han skulle inte få se sig åt sidan. Då han kom in i kyrkan stod en gubbe utanför altarringen och det var fullt med folk i kyrkan, en del var huvudlös och en del hade huvud - såsom Fredrik kunde se då han kikade lite på sned. Så gick Håka fram till gubben vid altarringen, han, och sparkade ned honom. Och så vände dom om och gick ut. Och då han kom ut så blåste en Håka i nyckelhålet igen så låstes porten igen. Men på natten kom en käring springandes med pängarna och lämnade igen dom åt Fredrik. På det viset fick han igen sina pängar, och han tackade för lånet av plånboken.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.